Televizori i Shqiptarëve të Amerikes – 22 Vjet me Shqiptaret e Amerikes!

Nënë Tereza nënë e gjithë botës!
October 28, 2021
Genocidi grek dhe heshtja e qeverive shqiptare në 100 e ca vjet!
October 28, 2021

Televizori i Shqiptarëve të Amerikes – 22 Vjet me Shqiptaret e Amerikes!

ganiVila

Me mbështetjen e fuqishme e të përgjegjëshme të komunitetit shqiptaro-amerikan dhe rrjetit të kolegëve në Detroit Michigan, i motivuar me dashuri e mirësi, i pajisur me individualitet profesional, z.Gani Vila, me mundim e sakrifca, duke sfiduar mes të bukurës e së përditshmes njerëzore arriti që brenda më shumë se një dekadë të ngrejë “Perandorinë Mediatike”, -nga më të shquarat të mediave shqiptaro-aemerikane të epokës postkomuniste në Diasporë

-Televizionin e Shqiptarëve të Amerikës –ALBTVUSA!
Në këtë intervistë z.Gani VILA, aktualisht Drejtori i Televizionit të Shqiptarëve të Amerikës do të na dëshmojë për karakterin dhe cilësitë e ALBTVUSA, për jetën, sakrificat , sfidat e rradhës, larmishmërinë, temave interesante social-kulturore –politike dhe veprimtarinë e palodhur në shërbim të komunitetit, ruajtjes të vlerave e identitetit kombëtar shqiptar në të gjitha trojet shqiptare dhe në Diasporë.Për më shumë ndiqni bisedën:
Bisedoi:Raimonda MOISIU/

-Z.Vila, jeni një nga mediat televizive shqiptare jo vetëm e spikatur, por edhe MEDIA TOP e komunitetit shqiptaro-amerikan në SHBA-ës. Cilat janë kontaktet tuaja të para me botën e medias televizive?
Së pari ju falenderoj Juve znj.Raimonda për kohën që më kushtoni mua me këtë intervistë, po kështu edhe për konsideratën që keni për programet e albtvusa.
Kontakti im i parë me median vizive është që para 13 vjtëve me albtvusa.

-C’mund të na thoni për mekanizmin që ju coi në ngritjen e ALBUSATV? Si ju lindi mendimi se ka erdhur koha për ngritjen e një studio televizive në Michigan? Si morën udhë projektet tuaj në këtë drejtim?
Televizioni i shqiptarve të Amerikës është hapur më datën 20 maj 2000,si rezultat i një boshllëku që ekzistonte gati prej një shekulli në Diasporën Shqiptare të e Amerikës.Pra qëllimi i vetëm i hapjes të këtij Televizioni ka qënë dhe është që ti shërbejë Diasporës shqiptare në të gjitha fushat e jetës së saj.Televizori është hapur nga një grup bashkëatdhetarësh kryesisht malësorë të fismë, ku do të vecoja dy miqtë e mi Vatë Dedëgjonaj me origjinë nga Lezha i cili ishte edhe drejtor për disa vjet i këtij Institucioni si dhe sponsorizuesin patriotin dhe humanistin Nik Lulash Gojcaj nga Hoti i Malësisë i cili vazhdon edhe sot ta ndihmojë Televizorin..Unë i jam bashkëngjitur këtij grupi mbas disa muajve dhe fillimisht kam qënë zv/president i Televizionit.Kam rreth 8 vjet që jam Drejtor si edhe pronar i vetëm i ALBTVUSA.Nuk është ndonjë secretznj.Monda t’ju them se krahas detyrës si drejtor, kam 12 vjet që punoj edhe si gazetar dhe me krenari të lartë them se jam i pari dhe i vetmi gazetar i mediave vizive deri tani jo vetëm në USA por edhe në gjithë botën shqiptare në emigracion që kam zhvilluar me mijra intervista të cilat i kemi trasmetuar në Televizor.Kështu znj.Monda ndjehem tejet i kënaqur që ky projekt mori udhë të mbarë.

– Si një President i Bordit Drejtues të TV, si e vlerësoni gjendjen kur e hapët përherë të parë dhe asaj aktuale?
Janë krahësime të paimagjinueshme në të gjitha parametrat,në kohë e në hapësirë trasmetimi ,në teknologji,në strukturën programore,në nivelin cilësor të personelit e të bashkëpuntorve,në konceptimin dhe orientimin e drejtimit të ALBTVUSA, si një media e pavarur politikisht dhe ekonomikisht duke plotësuar kështu një standart të një mëdia me vision dhe strategji të qartë për ti shërbyer mbarë cështjës tonë kombëtare shqiptare.Për të arritur këto nivele dhe standarte kemi patur dhe kemi një mbështetje masive të komunitetit shqiptar, vecanërishtë të bisnesmenve shqiptarë,po ashtu na është dashur të përballojmë edhë të kalojmë me sukses pengesat e vështirësitë të cilat vazhdimisht janë të pranishme në punën tonë.

-A ka ndonjë dallim mes medias së shkruar dhe asaj televizive ? Janë këto të lidhura me njëra –tjetrën? Si morën udhë projektet tuaj ?
Faleminderit znj.Monda,kjo është një pyetje shumë e mirë e zgjuar dhe do ta shpjegoj përse.
Të gjitha mediat në pamjen e parë të dukën ndryshe, por nuk është kështu,pamvarsisht se ato tek njerzit vinë,nëpërmjet shkrimit,filmit,dhe dëgjimit,mbreti i të gjithë mëdiave në të gjitha kohërat është media e shkruar.Shkrimi është arteria mediatike që pa të nuk do ekzistonte media. Mediat televizive e përdorin median e shkruar si ajrin për jetën,kanë lidhje organike të pandashme.Në pamjen e parë dhe vecanrisht në jetën e përditshme ekzistojnë mentalitete se këto dy media kanë dallim me njëra tjetrën.Shpesh nënvleftësohën gazetarët që punojnë në tëlëvizion dhe në një sallë të përbashkët në një eveniment letrar,gazetarët televiziv nuk respektohen si pjesë e medias së shkruar.Këtu qëndron paradoksi pasi media televizive nuk mund të bëjë as edhe një emision një minutësh pa përdorur shkrimin.Krijimtaria artistike në emisionet televizive përcillet domosdoshmerisht nëpërmjet shkrimit.Një gazetar që punon rregullisht në një tëlëvizion shkruan më shumë se sa shkrimtarët që bëjnë romane,këtu duhet të shmangëni keqkuptimin me këtë krahaësim.Ndryshimi ndërmjët medias të shkruar dhe medias televizive,por qe nuk cënon raportin thelbësor të bashkëpunimit mes tyre, në pamjen e jashtëme duket i vogël, por në realizimin e punës është shumë i madh dhe i vështirë për mëdian televizive,pasi gazetarve televiziv ju mëngon” liria… “duke nisur që nga etika e të veshurit dhe e ambientit, pasi median e shkruar mund ta realizosh me pantallona të shkurtëra dhe kanatiere dhe në cdo ambientë…ndërsa të realizosh mëdia televizive kërkon kollaro e komoditete të tjera dhe nuk realizohet në cdo ambient.Gazetari televiziv ka liri në ide por është në “ censurë “ të vazhdueshme etiko morale,vecanrisht në komunikimin me publikun në realizimin final,pasi Gazetaria Televizive e ka pjesë të saj median e shkruar dhe duke i bashkuar me median televizive shkrihen në një dhe prodhojnë produktin televiziv sic është emisioni,filmi,dokumentari,reportazhi,reklama etj.

-Falë kujt ka ardhur një ngritje cilësore e tillë, kur ju vetë vini nga një fushë tjetër profesionale, dhe eksperienca juaj ka qënë ndoshta e pakët në median elektronike?
Po është e vërtet,për shumë vite kam punuar oficer në sigurimin e ushtrisë në rrethin e Korcës, kam kryer Shkollen e Lartë të Ministrisë të Punëve të Brëndshmë dhe Fakultetin e Drejtësisë,por shkolla dhe vecanërisht puna që kam kryer në atë periudhë më kanë ndihmuar shumë në punën si gazetar,jo vetëm për komunikimin me njerzit që është shumë i rëndësishëm,por edhe në skemën dhe strategjin e ndërtimit të emisioneve,të pyetjeve dhe realizimin e bisëdave.Në regjimin diktatorial komunist, talenti dhe pasioni për gazetari ka ekzistuar diku i” strukur”në shpirtin tim. Unë nuk jam i vecantë sepse kështu ka ndodhur me të gjithë.Shqiptarët deri në vitin 1990 kanë studiuar dhe punuar atje ku i caktonte Partia dhe shteti shqiptar i asaj kohe.Ndryshimi i sistemeve solli lirinë dhe krijoi mundësinë që në sistemin e demokracisë secili shqiptar të studiojë,të jetojë dhe të punojë atje ku ka pasion,dëshirë dhe mundësi,ja kështu ka ndodhur edhe me mua.Atdhedashuria e pasioni të gërshëtuara me punë të vazhdueshme dhe sakrifica të mëdha për të arritur objektivin që ALBTVUSA t’ju shërbejë sa më profesionalisht bashkëatdhetarve në emigracion. Janë kthyer në “magji “, që nuk të ndajnë për asnjë cast nga studioja ku punojmë nga 13 deri 18 orë në ditë, dhe ka raste që shumë net’ i gëdhijmë aty duke punuar.
Të gjithë shqiptarët kur mësojnë se ALBTVUSA-n e drejtoj unë që vij nga një profesion tjetër,këtë kontribut dhe sukses Ata ma faturojnë mua si vlerë,ndaj i falenderoj për këtë mirëkuptim qytetar e intelektual..

– Mendoni se gjatë këtyre viteve të aktivitet tuaj televiziv nën drejtimin tuaj keni jusifikuar jo vetëm përkushtimin, por edhe mesazhin që dëshironi të transmetoni nga ekrani në familjet e bashkëkombasve Tuaj?
Të bësh television në Diasporë është një lloj sikur të mbiellësh portokaj në malet me dëborë,megjithatë ne me vizionin se:” ne duhet të trasmetojmë tek shikuesit programe televizive jo cfarë ne mendojmë se ata duan,por cfar ata duan ”. Me këtë parim ne vazhdojmë të punojmë për 13 vjet rresht.Kjo është një teori sa aktuale aq dhe e domosdoshme, por është shumë e vështirë për tu realizuar.
ALBTVUSA është i pari dhe i vetmi televizor me një shtrirje në kohë dhe në hapësirë ( 24 ore live ) i Diasporës shqiptare jo vetëm në SHBA,por në gjithë botën ku ka shqiptarë.Kjo është një inisiativë private dhe të ngresh një media të tillë në emigracion duhet shumë punë dhe mund,shumë sakrifica dhe vecanërisht duhet të kesh një vizion,një strategji dhe objektiv të qartë mbarëkombëtar shqiptar.Zgjidhja me kujdes e përcaktimit të strukturës programore të Televizionit në një komunitet tepër heterogjen,në kulturë,moshëtraditë, zakone,shtresat e ndryshme të ardhjes të Diasporës në USA etj,kanë qënë sukseset e dështimet e punës tonë. Personalisht dhe familjarisht si punonjës në ALBTVUSA,duke nisur nga unë Gani Vilqn,bashkëshortja ime Valentina Vila( Redaktore e Televizorit ALBTVUSA ) si dhe fëmijët tanë,Ermir dhe Blerina Vila pamvarsisht humbjeve ekonomike,ndihemi krenarë për punën që kemi bërë dhe mendoj se së bashku me stafin tjetër të ALBTVUSA e kemi justifikuar përkushtimin e sakrificën tonë,ju kemi cuar shikuesve shumë gjëra që ju kishin munguar,duke bërë ndaj tyre jo gjithcka, por dicka.

– Cilat janë raportet me stafin e TV-it dhe funksionit që ju keni në këtë institucion?
E cuditshme, por e besueshme si ka ndodhur.Raportet e mia me stafin e Televizonit janë të shkëlqyera,për 13 vjet rresht unë nuk kam bërë asnjëherë mbledhje zyrtare me ta,kjo vjen për dy arsye.Së pari : sepse të gjithë puntorët kanë kontributin e tyre të pashlyeshëm në televizor,së bashku ne e kemi rritur atë si një fëmijë të përbashkët.Në studion e ALBTVUSA jemi si një familje të gjithë dhe e duan televizorin njëlloj si unë.Të gjithë punonjësit me kohë të plotë e kohë të pjesëshme kanë shumë vite që punojnë në televizor, Rafael Floqi është kryeredaktor i ALBTVUSA që prej 9 vjetësh, ai ka dhënë dhe vazhdon të jap një kontribut të madh në televizor.Ai është krahu i djathtë imi.Valentina Vila bashkëshortja time redaktore ka 6-të vjet në ALBTVUSA,mbas Rafaelit vjen rëndësia e punës së saj të gjithanshme,në ndërtimin e programeve dhe të strukturave programore, administrimin e archives të ALBTVUSA etj.Ilir Myftari,manaxher i përgjithshëm për prodhimin e programeve është motori televizorit,Astrit Kalibaqi ka 5 vjet që pasqyron me shumë profesionalizëm Rubrikën Sportive,Gjovalin Kacori gazetar politik dhe analist për mardhëniet e Diasporës me vëndlindjen dhe shquhet për nivelin e tij etiko-profesional,ka 4 vjet që punon në ALBTVUSA,Manol Xhafa montazhier dhe kameraman profesionist i talentuar në filmime ka 3 vjet që punon në këtë yelevizion, ,Manjola Tërshana( Degaj ) gazetare dhe prezantuese e programit më të shikuar Hitëpared është këngëtare,vazhdon traditën e familjes Tërshana ka 4 vjet që punon në ALBTVUSA.Korrespodenti në Shqipëri Agim Blloshmi Gazetar dhe kameraman i talentuar me një përvojë 20 vjecare në punë me mediat,bashkëpunon që prej 5 vjetësh më ALBTVUSA. Gjokë Dukaj gazetar në Tuz të Malësisë,bashkëpuntori i ALBTVUSA prej 4 vjetësh.Beqir Sina në Neë York korrespodent i prej 2 vjetësh e të tjerë korrespodentë e bashkëpuntorë.Pra sic shikohet personeli është me një stazh të gjatë experience pune dhe bashkëpunimi në ALBTVUSA.Djali im Ermir Vila ka 10 vjet që punon partime si kameraman,montazhier dhe marketing,po ashtu edhe vajza Blerina Vila ka 3 vjet që punon në zyrë si manaxhere për bashkëpunimet dhe lidhjet e ALBTVUSA me Institucione shtetërore dhe mediatike.
Së dyti,nuk bëj mbledhje me stafin se unë personalisht punoj 16-18 orë në ditë pra jam i pranishëm po thuaj në të gjitha evenimentet e aktivitetet e ALBTVUSA gjatë gjithë ditës dhe cdo gjë e riparojmë në punë e sipër ndaj mbledhjet në televizion nuk janë të nevojshme.Kjo gjithashtu edhe për mëritë të përsonelit, të cilët punojnë gjithmonë me përkushtim dhe profesionalizëm te lartë, e duan televizorin,ne jemi miq dhe shokë me të gjithë dhe meqënëse mu dha rasti dëshiroj t’i përshëndes dhe t’i falenderoj bashkëpuntorët dhe familjet e tyre për kontributin që kanë dhënë dhe vazhdojnë të japin për ALBTVUSA,pasi sukseset e tij janë 100% suksesi,merita dhe kontributi i tyre.
Këto dy fakte tregojnë marrdhëniet e mira institucionale dhe shoqërore që ekzistojnë mes bashkëpuntorve të stafit të televizonit tonë..

-Cili është reagimi dhe mbështetja e komunitetit shqiptaro-amerikan ndaj ALBUSATV?
Mbështetja e komunitetit shqiptaro-amerikan ndaj ALBTVUSA ka qënë dhe është i shkëlqyer.Komuniteti shqiptar i Michiganit e ka lindur dhe e ka rritur si fëmijën e vetë ALBTVUSA-ën.Suportuesit e parë dhe shumë të rëndësishëm për të kanë qënë dhe janë shikuesit e përditshëm të programit tonë,të cilët janë pjesë e komunitetit shqiptaro-amerikan.Ata janë të ndjeshëm ndaj programeve tona,kur nuk kënaqen na kritikojnë,na sygjerojnë dhe kur punët shkojnë mirë na lavdërojnë.Komuniteti Shqiptaro-Amerikan është trajneri dhe albitri i programeve tona.Mbështetje të fuqishme i ka dhënë dhe vazhdon ti jap Televizionit ALBTVUSA bisnesi shqiptar që është në Michigan.Bisnesmenët shqiptaro-amerikanë që bëjnë ose jo reklama në ALBTVUSA , ata e suportojnë që prej 13 vjet rrjesht televizonin tonë, andaj gjej rastin t’i falenderoj nga zemra në emrin tim dhe të stafit të Departamentit të ALBTVUSA, ,vecanërisht Malësorët e Malësisë së Madhë, të cilët e krijuan dhe vazhdojnë ta suportojnë atë,ndaj ju premtoj se cdo kontribut që do të japin për Televizonin do të shkojë në funksion të përmirësimit të programevë, në shërbim të cështjes mbarë kombëtare shqiptare.Për 13 vjet ju kemi shërbyer falas, për të gjitha shërbimet që kanë patur nevojë Institucionet Fetare të cilat në Michigan janë pesë,Kisha Shqiptare Ortodokse e Shën Thomait,Qëndra Islame Shqiptare,Teqeja Bektashiane e Baba Rexhepit,Kisha Katolike Zonja Pajtore si dhe Kisha Katolike e Shën Palit e cila është institucioni më i madh shqiptar në emigracion jo vetëm nga numuri i antarësuesve por edhe nga shkalla e zhvillimit të aktiviteteve me karakter fetar dhe atdhetar.
Kemi mbështetur dhe do të mbështesim të gjitha organizimet artistike e shoqërore që janë dhe veprojnë këtu në Amerikë. Mbështëtjen e komunitetit shqiptar për televizorin nuk duhet ta kuptojmë vec dollarë,por një vënd të rëndësishëm zënë edhe suportet intelektuale,profesionale,vërejtjet,sugjerimiet, kritikat me vënd e pa vënd etj.Të gjitha këto ne i konsiderojmë si kontribute dhe dhurata që intelektualë e njerës të thjeshtë të komunitetit shqiptaro-amerikan i bëjnë ALBTVUSA -s.Bashkëpunimi 13 vjecar me komunitetin na ka dhënë një eksperiencë dhe zemër që ta shikojmë të ardhmen me optimizëm dhe të mos i zhgënjejmë asnjëherë shikuesit e vecanërisht ata që na rrinë më pranë. ALBTVUSA është televizion i pa varur ekonomikisht dhe politikisht, është një televizion që me trasmetimet e tij programore ka pasqyruar vec dashuri,mirësi,suksese dhe vlera të shoqërisë shqiptarë vecanërisht të Diasporës.Strategjia,vizioni dhe qëllimi i programeve të ALBTVUSA-s është që t’i shërbëjmë dhe të suportojmë të mirën.Por që të mbash një media televizive të tillë duhët punë e madhe që nuk mund të arrihet nëse nuk ke mbështetjen e teleshikuesve.

-Na përshkruaj programin televiziv të një dite. Cfarë bëni ju për të tërhequr audiencën e teleshikuesve?
Më përpara dua tju shpegoj se ku trasmetohen programet tona:
1.Cdo ditë trasmetojmë 2 orë në Kompaninë më të fuqishme televizive me kejbëll në USA( Comcast )në kohën më të paguar 8:00 deri 10:00 pm, në mbrëmje.Ky program ka 13 vjet që tranmetohet në të gjithë shtetin e Michiganit.
2.Në paketën Shqip TV,në kanalin 10 ne trasmetojmë 24 orë program live ose të regjistruar.Ky program shifet në gjithë botën që prej 6 vjetësh.
3.Në paketën TVALB,në kanalin 52 ne trasmetojme 24 orë program live dhe të regjistruar.Edhe ky program shifet në gjithë botën që prej 2 vjetësh.
4.Ne websajtin www.albtvusa.com shikon programin tonë 24/live.
5.Në you tube www.albtvusa.com kemi programin tonë ku mund të shikoni pafundësi emisionesh.
Përsa i përket pyetjes se cfar ne trasmetojmë në një ditë do të thosha se ne kemi ndërtuar strukturë programore në Paketat Shqip TV dhe TVAlb,pra cdo orë, ditë, javë ka program të vecantë ku këtu përfshihen edhe 2 orët që trasmetohen në kejbëll në Comcast të cilat i trasmetojmë në të njëjtën orë 8:00 deri 10:00 pm edhe në këto dy paketat që trasmetojnë program 24/7 live.Programi është i larmishëm,nga jeta në komunitet,lajme nga komuniteti,nga Amerika, Shqipëria, trevat shqiptare Kosovë, e në tërë botën etj.Filma,emisione nga të gjitha fushat e jetës,teatër,dokumentarë të cilët i prodhojmë edhe vetë,muzikë,emisione për fëmije,për të moshuar,emisione rinore,sportive,politike,sociale,debate etj

-A keni patur mysafirë në TV tuaj, figura të njohura të fushave të ndryshme nga komuniteti shqiptaro-amerikan , por edhe personalitete të shoqërisë shqiptare dhe Diasporës të riprezantuar nëpërmjet ALBUSATV?
Po në ALBTVUSA kanë qënë të pranishëm personalitete te rëndësishmë të politikës dhe të jetës amerikane e shqiptare.Le të përmënd disa prej tyre:Zv.Presidenti Bajden,kongresmenët,Eliot Engell,Sandër Levën,Gery Piters,David Banjer,senatorët Karl Leven,Jozef Diguardi,gjenerali Ëesley Clark,Nicholas Burns ,Charles Schumer,Ëillson Kokalari,Ambasadorin e Shteteve të Bashkuara në Shqipëri….ish-presidentin Alfred Moisiu,President Bamir Topi,I ndjeri President I Kosovës Ibrahim Rrugova,President Fatmir Sejdiu,Kryeministri Sali Berisha,Kryeministri Hashim Thaci..fotografi Fadil Berisha,modelistja Emine Cunmulaj,nobelisti Ferrit Murati,regjizori Sten Dragoti e shumë artista të artit e të kulturës të kombit shqiptar,si këngëtarët Kastriot Tusha,Aurela Gace,Merita Halili,Eli Fara,Bujar Qamili,Sinan Hoxha,Artiola Toska,Gezim Kaso,Ylli Baka,Sherif Merdani,Ardit Gjebreja,Ledina Celo,Manjola Nallbani,Ermira Babaliu,Poni,Valbona Mema ….aktorët Fadil Hasa,Cekja,Bujar Mere,Rita Larti,Gëzim Kruja,Rajmonda Bulku ….,Parodistet e Vlorës,Sandër Ruci,Arben Dervishi,..etj.Motoja në punën tonë është se ALBTVUSA është shtëpia e artistave.
-Keni bashkëpunim me TV-t e kulturave të tjera në komunitet?
Bashkëpunimi në punën tonë është shumë i frutshëm vecanëërisht me tëlëvizionet tona në vëndlindjë,si Top Chanal,Klani,TVSH, e me disa televizione lokalë në Shqipëri ku shkëmbejmë materiale. Po ashtu kemi mardhënie të mira edhe më televizozionet e kulturave të tjera në USA,me TV Italian,dhe TV amerikane,ku nga eksperienca e tyre ne kemi fituar shumë.

-A transmetoni emision enkas për fëmijë në gjuhën shqipe, për ruajtjen e gjuhës, traditës, vlerave kombëtare dhe identitetit shqiptar?
I gjithë programi tonë,në kejbëll dhe programet 24 orë ka për qëllim dhe mission që ti shërbëjë komunitetit Shqiptar për ruajtjen,forcimin dhe trashgimininë të vlerave tona kombëtare,si gjuhën,artin,kulturën,traditat,etj,vecanërisht këto tek brezat e rinj dhe sidomos tek fëmijët të cilët janë vazhdimësia e kombit tonë.
Programet për fëmijë i kemi trasmetuar që ditën e parë që kemi filluar trasmetimet tona.Ditën e Hënë,të Mërkurë dhe të Shtunë kemi program për fëmijë.Ka programe televizive që vazhdojnë me javë ose me muaj si filma,përralla,emisione për probleme të ndryshme.Kemi tre vjet që ne trasmetojmë për nëntë muaj rrjesht mësimin e gjuhës shqipe për fëmijë nëpërmjët televizionit etj. Shpesh bëjmë emisione në TV që nxisim dhe suportojmë familjet,prindërit të cilët janë të Parët që janë të interesuar që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhën,traditën dhe të trashëgojnë vlërat dhe identitetin tona kombëtar.

– Si themelues I këtij Institucioni por edhe si shqiptar; A e shihni rolin e tij efikas jo vetëm në anën komerciale të tij por edhe atë të integrimit të kulturës shqiptare në Amerikë?
Mediat në përgjithësi në botë nuk janë bisnes dhe aq më tepër televizionet.Thonë se media është fuqia e katërt në pushtet dhe kjo është e vërtet,por fuqinë media nuk e merr nga ekonomia.Pushteti mediatik vjen, si një fuqi mistike që kur ndeshet me karakterin dhe botëkuptimin e brëndshëm njerëzor merr fuqinë“ atomike “ e krijuar nga njeriu si domosdoshmëri për shoqërinë njerëzore.
ALBTVUSA është një televizor i hapur në emigracion e për rrjedhojë që në fillim ka kufizimet dhe vështirësitë e veta pasi komuniteti shqiptar është i shpërndarë në të gjithë shtetet e Amerikës , kështuqë fuqia e tij nuk është e madhe vecanërishtë kur flasim për median dhe suportin e saj.Globalizmi si një fenomen i ri ju ka dhënë mundësi të mëdha njerëzve që të rrojnë me ngrohtësi shpirtërore edhe pa televizoret.
Duhet të kuptojmë se ALBTVUSA së bashku me televizionet e tjerë në emigracion janë nisma dhe vazhdimësi 100% investim intelektual e shoqëror në shërbim të botës shqiptare, që nuk kanë lidhje aspak me fitime ekonomike.Ja p.sh.një milioner në Detroit megjithse me ndihmonte ndonjëherë,rrinte e rrinte e më pyeste po a fiton dollar ti Gani?! Ja shpjegoja dhe kur ishte me mua më besonte kur kishte kontakte me njerëz të tjerë i ndryshonte mëndja nuk besonte megjithë se ne rronim me ndihma. Prapë se prapë nuk besonte se ne shqiptarët e ardhur mbas viteve 90-të investonim për cështjen kombëtare. Për të justifikuar në opinion hapjen e televizonit të tij para bashkëatdhetarve shfrytëzoi një ngjarje të ndodhur në Michigan në Mars 2010 e hapi dhe filloi luftën kundra televizionit tonë.Bleu aparatura moderne,disa puntore i solli që nga shqipëria,fliste e propagandonte me të madhe se Ai me atë televizion do të shpëtonte shqiptarët.Krijonte incidente në aktivitete të ndryshme me puntorët e televizionit tonë etj, veprime të pa moralshme aspak qytetare. Cfar ndodhi,Milioneri i Michiganit,jo vetëm që nuk fitoi, por humbi edhe 400-500 mijë dollarë së bashku me to edhe” lavdinë” e tij.
Troc komuniteti shqiptar në Amerikë,në vendlindje e kudo që jetojnë duhet të respektojnë kontributin e të gjithë televizioneve shqiptare, që janë si ALBTVUSA, pasi këto institucione mediatike janë ngritur dhe mbahen nga puna dhe kontributi në radhtë të parë i familjeve tona si dhe nga bisnesmenët e komunitetit shqiptar në emigracion.Përsa i përket efektevitetit të integrimit të kulturës shqiptare në botën amerikane mendoj se komentet janë të tepërta,ndiqni programet tona dhe konkluzionin do ta nxirrni vetë.
Dua të theksoj se ne si televizion duke u mbështetur nga bashkëatdhetarët kemi fituar fizionomin sociale,pra jemi shumë afër halleve,problemeve dhe ngjarjeve të komunitetit.
Para 4 Vjetësh ALBTVUSA mblodhi në komunitetin e Michiganit $ 50.000.00,për një djalë nga Hudënishti i Pogradecit Olgert Lena dhe ja cuam familjes për kurimin e tij.Shërbime të tilla nëpërmjet lajmërimeve të televizionit tonë deri tani janë mbledhur në komunitetin e Michiganit $ 320.000.00.Njoftimet për raste bamirësie apo ndihmash ne i trasmetojmë falas.Të gjitha rastet e lajmërimeve mortore i kemi trasmetuar falas.Shoqatave të ndryshme,individëve krijues në komunitet ju kemi shërbyer falas.Kemi marrë inisiativën dhe kemi mbledhur ndihma për raste të ndryshme fatkeqësish në vendlindje apo këtu në komunitet etj.Këto raste e të tjera përcaktojnë fizionominë sociale bam,irës të ALBTVUSA.

-Z.Vila, ky vit është viti i 100 vjetorit të Pavarësisë.Cfarë pergatitjesh në programet tuaja televizive jeni duke bërë në vigjilje të kësaj feste kombëtare?
Është vit jubilar,trasmetojmë cdo ditë siglën kushtuar 100 vjetorit.Kemi gati një vit që mbi 60% të emisioneve tona ja kushtojmë këtij jubileu.Trasmetojmeë historinë e popullit tonë nëpërmjet filmave,dokumentarëve,emisioneve,intervistave duke cuar mesazhin tek shqiptarët se 100 vjetori është festa më e madhe në tërë historinë ë popullit tonë,ajo është festa e cdo shqiptari e cdo familje në të gjitha trojet shqiptare dhe komunitet shqiptare në Amerikë e botë, jo vetëm zyrtare si në sistemin komunist.Sipas mundësive ne pasqyrojmë cdo aktivitet që zhvillohet në komunitetin tonë në Michigan e në shtete të tjera.Më këtë rast ju uroj gjithë lexuesve : gezuar 100 vjetorin e pavarsisë të Shqipërisë!

-Mesazhi që dëshironi të jepni për audiencën e teleshikuesve?

Shikuesit dhe vecanërishtë sponsorizuesit e ALBTVUSA e në emër të stafit të këtij televizioni i siguroj se ne do të punojmë vazhdimisht,do t’i shërbejmë si deri tani komunitetit shqiptar,duke suportuar,bisnesmenët,intelektualët,fëmijët dhe të gjithë fushat e tjera të jetës në emigracion dhe në vëndlindje.

Home
www.albtvusa.com
Albanian Television of America – Televizioni i Shqiptarëve të Amerikës

Ju Faleminderit!
Bisedoi:Raimonda MOISIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *